بیش از ۱۵ فعال دانشجویی در روز ۲۸ آبان، در تهران و شهرستانها دستگیر شدهاند. به نظر میرسد این بازداشتها به قصد مهار مراسم روز دانشجو باشند. یک دانشجو اما سررشته اعتراضها را در دست بدنه دانشجویی میداند.
گفتگو با مهدی عربشاهی:
دویچهوله: روز پنجشنبه بیش از ۱۵ دانشجو در تهران و شهرستانها بازداشت شدند. به نظر شما این دستگیریها در حالیکه مراسم و تجمع خاصی در کار نبوده، چه پیامی در خود دارند؟
مهدی عربشاهی: تصور من اینست که هرچه به ۱۶ آذر نزدیکتر شویم، این بازداشتها گستردهترمیشوند. به نظرمیرسد حاکمیت هراس شدیدی از اعتراضهای دانشجویی دارد. حامیان دولت احمدینژاد هرکجا می روند، با مخالفت شدید دانشجویان روبرو میشوند. نمونههای اخیر، تظاهرات دانشجویی برای حضور آقای رسایی در دانشگاه قزوین یا آقای صفارهرندی در دانشگاه تربیت معلم هستند. سیستم امنیتی از کنترل فضای عمومی دانشگاه ناتوان شده است. با وجودیکه فعالان شناخته شده چندان کاری نمیکنند و کار به بدنه دانشجویی سپرده شده، نیروهای امنیتی میخواهند با تحلیلی که از قبل دارند، با مهار فعالان شاخص، وضع را کنترل کنند که البته موفق نخواهند شد.
دستگیرشدگان اخیر برای سازماندهی ۱۶ آذر برنامهای نداشتند؟
نه. این تصور حاکمیت است. الان کلیت بدنه دانشجویی به حرکت درآمده و کسانی اعتراض میکنند که پیش از این فعالیت نمیکردند و برای نیروهای امنیتی هم شناخته شده نیستند. به نظر من بازداشت این فعالان شناخته شده، تاثیری در این اعتراضها ندارد. البته من معتقدم که نیروهای امنیتی با دیدگاهی که دارند، احتمالا تا قبل از ۱۶ آذر، دست به تصفیههای بیشتر خواهند زد و تعداد بازداشتیها بالاتر میرود.
به این ترتیب، فعالان دانشجویی، پیشبینی شبیخونی جدی تا قبل از ۱۶ آذر را میکنند؟
بله. تقریبا همه فعالان دانشجویی، هر روز موقع بیرون رفتن از خانه، آماده بازداشت هستند. این روزگار عادی ما شده است. حتی این بحث در بین فعالان دانشجویی مطرح است که وقتی کاری نمیکنیم و بازداشت میشویم، دستکم بازداشت خود را آگاهانه و با اعتراض رقم بزنیم.
وضع تازه واردها و ترم اولیها چگونه است؟
نسلی که تازه وارد دانشگاه شده، پس از انتخابات آمده و به شدت سیاسی و دارای انگیزه است. آنها آمادگی زیادی برای فعالیت دارند اما چون کمتجربهاند، ممکن است حرکتهای حسابشده نداشته باشند. مواجهه مقامات دولتی با این گروه به دلیل اینکه هنوز شناخته شده نیستند، سختتر است. در نتیجه فشارهای امنیتی خود را روی فعالان قدیمی متمرکز کردهاند.
با همه اوصاف، فعالان قدیمی برای ۱۶ آذر چه برنامهای دارند؟
شاید گروههای شناختهشده دانشجویی به دلیل فشارهای امنیتی کنونی نتوانند مراسم خاصی را سازماندهی کنند. دیدید که در مهرماه، یک جلسه ساده در پارک را چگونه به همزدند و همه را دستگیر کردند. دانشجویان لیبرال بازداشت شده اخیر هم در یک نشست دوستانه دستگیر شدهاند. من فکر میکنم شبکههای اجتماعی شکل گرفته در این مدت و قرارهایی که در اینترنت گذاشته میشوند، اعتراضهای ۱۶ آذر امسال را شکل دهند.